Díky pečení domácího chleba víte, co jíte a můžete si libovolně míchat přísady. Zvolenými semínky, zeleninou či kořením tak vznikne třeba chléb konopný, rozmarýnový, česnekový nebo třeba sladký s rozinkami a špetkou skořice.
Nejzdravější je prý chléb z domácího kvásku. Toto je bohužel recept jen na obyčejný pšenično-žitný chléb z droždí.
.
Ingredience: domácí chléb z trouby bez hnětení
- 800g hladké pšeničné mouky
- 200g celozrnné žitné mouky
- sůl, kmín, koriandr, fenykl, badyán
- 42g kostka droždí, cukr
- libovolná semínka a oříšky
domácí chléb do trouby
Postup: domácí chléb z trouby bez hnětení
- Vytvořte si kvásek: vezměte veliký hrnek (například plechový), přidejte 1-2 lžičky cukru a zalijte vlažnou až teplou vodou (asi půl litru). Do vody nadrobte droždí a hrnek přiklopte například plastovým poklopem do mikrovlnky. Umístěte asi na 20 minut na teplé místo. (Nebo si ideálně vytvořte kvásek přírodní.)
domácí chléb z trouby
- Vezměte velikou mísu nebo hrnec a smíchejte všechny druhy mouk, dvě lžičky soli, lžíci celého kmínu a půl lžíce mletých semen koriandru, dvě špetky mletého badyánu a dvě špetky mletého fenyklu.
domácí chléb z trouby
- Přidejte libovolná semínka a oříšky: například 3 hrsti konopných semínek (dodají krémovost), hrst lněných semínek, sezam, slunečnice, mák nebo vlašské ořechy. Vše vařečkou řádně smíchejte.
Domácí chléb z trouby
- Pokud byste chtěli třeba ochucený chléb, přidejte rozmačkaný česnek, nebo rozmarýn; nebo skořici a kurkumu pro chléb orientální, nebo nakrájenou cibuli pro chléb cibulový, koření sladkou papriku a nakrájenou zeleninu pro chléb paprikový apod.
domácí chleba z trouby
- Vytvořte ve směsi s moukou kráter a vlijte do něj hotový kvásek. Pokud by bylo těsto moc suché a nemíchatelné, přidejte půl hrnku teplé vody. Vařečkou vše smíchejte, přiklopte plastovým poklopem do mikrovlnky a umístěte na teplé místo. Nechte těsto minimálně hodinu až 24 hodin kynout. Občas těsto vařečkou prohněťte.
domácí chleba do trouby
- Přejděte k rozdělení těsta do pečících nádob. Připravte si nádoby na chléb. Při tomto pečení byly použity dva středně velké litinové hrnce.
- Do hrnca nacpěte pečící papír. Dá se použít opakovaně. Dno nádoby můžete posypat semínky či oříšky, které tak zůstanou zaklesnuté v chlebu a po upečení nebudou padat.
domácí chleba z trouby
- Vařečkou těsto ještě naposledy zpracujte a posuňte jej do nádoby, popřípadě rozdělte do nádob. Těsto bude při pečení nabobtnávat. Naplňte tedy hrnec zhruba do poloviny až trochu nad polovinou.
domácí chléb do trouby
- Můžete těsto nechat ještě trochu nakynout v hrncích, třeba půl hodiny a pak péct. Ale jestli spěcháte, můžete péct i rovnou. Povrch těsta uhlaďte lžíci a trochou teplé vody. Nožem pak vykrojte do povrchu kříž.
domácí chleba jednoduchý a rychlý
- Zapněte troubu přibližně na 200°C, vložte na rošt nádoby s těstem a na dno trouby umístěte plech s obyčejnou vodou. Odpařování nějakým způsobem působí dobře na chléb. Místo plechu se může umístit i menší nádoba s vodou na rošt, pokud se vejde.
domácí chleba s rozmarýnem
- Pečte chléb dozlatova asi 50 minut. Zhruba ve ¾ pečení se pokuste chléb ve formě otočit, aby měl křupavou kůrku pěkně z obou stran.
- Vyndejte chleby z trouby a vyklopte na dřevěné prkýnko. Hotovo.