Když je sezóna cuket a v obchodech jsou levné, nebo vás zásobí příbuzní, hodí se zpracovat je do rychlé a jednoduché cuketové polévky. Pro hustší konzistenci jsem přidala těstoviny.
Ingredience: cuketová polévka
- květák
- 3 – 4 cukety
- 2 – 3 cibule
- 6 stroužků česneku
- 100 g libovolných krátkých těstovin
- koření: půl lžičky chilli, lžička sladké papriky, lžička majoránky, lžíce kari pasty, půl lžičky kmínu, špetka pepře, lžička estragonu
- libovolný olej, sůl
Recept: cuketová polévka
- Omyjte a nakrájejte květák a cukety.
- Do velkého hrnce dejte 3 – 4 lžíce oleje, střední plamen, přidejte nakrájené cibule a česnek a smažte do zesklovatění cibule.
- Ztlumte plamen na minimum a přidejte koření, (kari pastu rozmíchejte v hrnku horkou vodou a přilijte). Smažte za občasného míchání asi 4 minuty.
- Přidejte květák a cukety, zalijte je 4 – 5 litry vroucí vody a posolte.
- Přiveďte k varu, vařte asi 10 minut a pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
- Vraťte hrnec na vařič, přihoďte těstoviny.
- Vařte 8 minut, vypněte vařič a nechte pod pokličkou odstát.
polévka sůl koření olej voda vaříme vrchovatá lžíce veganské recepty veganské recepty