Brabantské či išlské dortíčky – veganské

Veganské brabantské dortíčky

Toto cukroví známe pod jmény brabantské, išlské, ichelské nebo ischelské dortíčky. V této veganské verzi byl místo másla použit margarín Flora a místo žloutku půl lžičky prášku do pečiva.


 

Ingredience: 

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g vegan margarínu
  • 100 g cukru moučky
  • 0,5 lžičky citronové kůry
  • 80 g mletých mandlí
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva

 

brabantské išlské dortíčky cukroví vegan veganské historie recept
Veganský margarín Flora

 

Krém:

  • 100 g vegan margarínu
  • 20 g mletých mandlí
  • 80 g mletého kokosu
  • 100 g cukru moučky
  • 1 vrchovatá lžička kakaa

 

Poleva a ozdoba:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 20 g vegan margarínu
  • lískové oříšky

 

Postup:

  • Vegan margarín se nechá při pokojové teplotě změknout. Poté se všechny ingredience na těsto smíchají a koule těsta se nechá 30 minut odležet v lednici zabalená v igelitu. 
  • Z těsta se na pomoučněné ploše válí těsto tlusté 2-3 mm a vykrajují se z něj kolečka.
  • Kolečka se vloží na plechy vystlané pečícím papírem. Pečou se v troubě na 160°C 8-10 minut.

 

  • Krém: všechny ingredience se smíchají. Na vychladlá kolečka se krém nanáší – například zdobítkem, druhým kolečkem se zašroubuje.
  • Poleva: čokoláda s margarínem se za stálého míchání rozpustí v malém hrnci, nevaří se. Poleva se vloží do zdobítka a nanese na vrchní kolečka. Doprostřed se vmáčkne lískový ořech.

 

  • Hotové brabantské dortíčky uchováváme v chladu nebo je na delší dobu zamrazíme.

 

Obměna:

  • Místo části moučkového cukru jsem použila sladidlo ze stévie.
  • Původně se v receptu používají mleté vlašské ořechy, ale v Kauflandu zrovna měli jen mleté mandle.

 

brabantske-islske-dorticky-cukrovi-vegan-veganske-historie-recept
Zleva: brabantské cukroví, sušenky Spekulatius se zbylou polevou, zbytky upečeného těsta na brabantské.

 

Výsledek: brabantské dortíčky vegan

Cukroví se povedlo a chuť je velice podobná originálu z másla a žloutku. 

 

Brabantské dortíčky vegan

 

 

Brabantské dortíčky – historie vegan

Toto cukroví se k nám dostalo, stejně jako linecká kolečka, z Rakouska za časů Rakouska-Uherska. Brabantské dortíčky pak pocházejí z lázeňského města Bad Ischl v Horních Rakousech a recept na tzv. Ischler Törtchen byl znám již v 19. století. V tomto městě měl prý své letovisko císař František Josef I., který měl zdejší cukroví velmi rád a nechal si je dovážet na vídeňský dvůr.

 

Proč se v Čechách dortíčky jmenují brabantské?

Na internetu jsem o tom bohužel nic nenašla, ale napadá mě tato spojitost: Brabant je provincie v Belgii, kam spadá i Bruselský region a v roce 1958 se právě v Bruselu konala světová výstava, na které byly dortíčky cukrárnou Zauner z Bad Ischelu poprvé představeny.

 

Zdroje: veganské cukroví

veganské cukroví vegan cukroví brabantské cukroví brabantské dortíčky veganské vánoční pečení

Další články z rubriky:

0 0 hlasů
Přínos článku
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře