V práci máme tradici, že kdo má narozeniny, musí pro ostatní přichystat hostinu.
Na tu svojí jsem připravila slanou část – chlebíčky s domácím hummusem (video recept mám na Instagramu), ozdobené nakládanými paprikami.
A sladkou část – chodské koláče. Ještě nikdy jsem je nedělala a chtěla jsem je zkusit, protože mám narozeniny v říjnu a podle starých lidových tradic se v říjnu konala posvícení a podávaly se na nich třeba právě posvícenské koláče.
(Pořad Naše tradice a díl o posvícení. Kdo miluje lidové tradice, doporučuji také pořad Foklorika. Ještě existuje Na hranici tradic.)
Chodské koláče veganské
- Ingredience jsem musela upravit do veganské podoby.
- Místo cukru jsem použila sladidlo ze stévie Stevien. Za 100 Kč z Kauflandu.
1 lžička stevienu = 2 lžičky cukru.
- Místo másla jsem použila veganskou Ramu. Za 67 Kč z Kauflandu.
- Místo žloutků jablečné pyré. 1 žloutek = 1 lžíce pyré.
- Místo kravího tvarohu jsem vyrobila tvaroh z tofu.
Koláče se mi moc nepovedly, protože jsem dala do těsta moc mléka a bylo pak lepivé a nedalo se pořádně vyválet, takže byly některé koláče moc tlusté. Ale chuťově byly dobré.
Ingredience na cca 6 středně velkých koláčů:
Těsto
- 1 kg polohrubé mouky
- 40 g droždí
- 80 g krupicového cukru nebo Stevien
- 500 ml sojového mléka
- 2 lžíce jablečného pyré
- 100 g vegan másla
- 1 lžička soli
- 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
„Tvarohová“ náplň
- 1 bílé tofu
- půl plechovky kokosové smetany
- lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce cukru
Povidlová náplň
- 150 g povidel
- 1 lžička skořice
- 200 ml sojového mléka
Maková náplň
- 300 ml sojového mléka
- 200 g mletého máku
- 20 g vegan másla
- 30 g cukru
- (rum může být)
Ozdobení:
- mandlové lupínky
- rozinky
- trochu oleje na potření okrajů
Postup
Těsto:
Vytvoří se kvásek. Do teplého mléka se nadrobí droždí, přidá se lžička cukru a nechá se 20 minut vzejít. Do velké mísy se proseje mouka, přidá se kvásek, zamíchá a nechá se dalších 30 minut kynout na teplém místě.
Přidají se zbylé ingredience: cukr, rozpuštěné máslo, jablečné pyré, sůl, citronová kůra. Těsto se vypracuje a následuje dalších 30 minut kynutí.
Poté se těsto rozdělí na pomoučněném vále cca na 6 dílů, udělají se z nich bochánky a nechají se znovu 30 minut kynout.
Náplně:
Tvarohová: všechny ingredience se rozmixují mixérem.
Povidlová: tuhá povidla se skořicí se rozmíchají mlékem.
Maková: mléko s cukrem a máslem se přivede k varu, poté se přidá mák a krátce se vše povaří.
Tvorba koláčů:
Z každého bochánku se vyválí koláč – už na plechu nebo na válu a pak se přenese. Placka se dá vyválet válečkem nebo i roztahat rukama, když těsto lepí a pořádně to nejde. (To byl můj případ.)
Náplně se vloží co cukrářských zdobítek a koláče se dle libosti ozdobí. (Já jsem spěchala a náplně jsem tam dávala lžící.) Nakonec se koláč nazdobí mandlemi a rozinkami. Okraje se pomažou olejem.
V předehřáté troubě se koláče pečou při 180°C asi 20 minut.
Výsledek:
Chuť dobrá. Některé měly bohužel tlustší těsto. A taky jsem zapomněla pomazat okraje olejem. Jinak spoustě lidem chutnaly a říkali, že není poznat, že jsou veganské.