Ragú z ječmene s kořením tandoori masala

 

     Vlastnosti ječmene

  • Ječmen má vysoký obsah vlákniny, hořčíku, fosforu, železa a zinku.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
recepty z ječmene kroupy recepty veganské recepty vegan ječmen guláš z ječmene ragú z ječmene
jecmen-recepty
Ječmen setý

     Nutriční hodnoty:

100 gramů ječných krup obsahuje: 

  • 10 g bílkovin
  • 71 g sacharidů
  • 2 g tuku
  • 13 g vlákniny
recepty z ječmene kroupy recepty veganské recepty vegan ječmen guláš z ječmene ragú z ječmene

 

 

    Recept na ječmen po indicku

     Ingredience asi na 8 porcí:

tandoori-masala-recepty-veganske
Koření tandoori masala
  • 350g ječných krup
  • 1 balení mraženého špenátu (nejlépe ty kuličky z listů)
  • 5 rajčat (nebo dvě plechovky krájených rajčat)
  • 3 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • kus zázvoru (velký jako celý palec)
  • sušená petržel
  • směs koření tandoori masala
  • rostlinný olej
  • hladká mouka
  • sůl
recepty z ječmene kroupy recepty veganské recepty vegan ječmen guláš z ječmene ragú z ječmene

     Postup: ječmen recepty veganské 

  • Dva až tři dny dopředu připravit ječmen: dát do mísy, několikrát propláchnout a vymýt špínu, pak nechat ve vodě a průběžně proplachovat.
  • V den vaření: vzít velký hrnec, dát 5 polévkové lžíce oleje a vařič nastavit na třetinový výkon.  
  • Přidat kmín a koření masala. Smažit a občas promíchat 4 minuty.
  • Přidat nakrájené cibule, česnek a zázvor. Smažit 5 minut.
  • Přidat dva hrnky horké či vroucí vody, nakrájená rajčata nebo plechovky i mražený špenát.
  • Zvýšit výkon vařiče na 2/3 a smažit 10 minut.
  • Vyrobit zahušťovadlo. Dvě polévkové lžíce mouky rozmíchat v hrnku s teplou vodou a přidat do hrnca.
  • Přidat zcezený ječmen, sůl a dva litry vroucí vody.
  • Na hrnec dát poklici a za občasného míchání vařit 20 minut.
  • Vypnout vařič a nechat poklicí, dokud jídlo nevychladne. Jáhly ještě nějakou vodu nasáknou.
  • Může se jíst i v průběhu chladnutí.
recepty z ječmene kroupy recepty veganské recepty vegan ječmen guláš z ječmene ragú z ječmene

     Možno na talíři dochutit sojovou omáčkou. Doporučila bych ty bez cukru, přírodně fermentované, s co nejvyšším obsahem sojových bobů.

 

     Výsledek:

     Velmi chutné, pikantní, sliny sbíhající .
Kroupy nemají výraznou chuť, ale dodávají jídlu jemnost.

     Tuto kombinaci hodnotím 9,5 z 10. 😀

 

ječmen - recepty- - veganské recepty - recepty z ječmene

 

Další články z rubriky: