Ovesné vločky se semínky a okurkou na slano

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty

     Ovesná kaše  ovesné vločky na slano

     Ovesná kaše či ovesné vločky jsou velmi rychlé a výživné jídlo. Oves sice nemá takovou výnosnost jako pšenice, zato je pro nás zdravější. Oves má totiž mnohem nižší obsah lepku, než jiné běžné obiloviny. A dá se jíst v syrové podobě. ovesné vločky na slano

 

     Recept ovesné vločky na slano

  • Namočte přes noc (nebo i déle) ovesné vločky a vodu během procesu několikrát vyměňte.
  • Zvlášť si v miskách namočte přes noc i len, mandle a slunečnice.
  • Před konzumací vločky a semínka naposledy propláchněte a vločky nechte plavat ve vodě. Záleží na vás, kolik vody si necháte.
    sojová omáčka bez cukru a bez glutamátu, olej z pražených sezamových semínek
  • Ráno přidejte nakrájenou salátovou okurku a sojovou omáčku bez cukru a glutamátu.
  • Můžete přidat i kus nakrájené chilli papričky – rozproudí krev a vyplaví endogenní morfiny.
  • Pokud byste chtěli jídlo kaloričtější, můžete dochutit olejem z praženého sezamu.
veganské recepty veganské recepty klíčení namáčení

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty

 

 

     Namáčení semen a ořechů

     Semínka, ořechy a zrna jsou po namočení snáze stravitelná. Namáčením se také aktivují vitamíny a enzymy, které by klíček použil na svůj růst. Namočení odbourá látky, které by za sucha semeno blokovaly ve vyklíčení a v našem těle by blokovaly vstřebávání minerálů. 

  • Takto vypadá například mandle namočená (vlevo) a v suchém stavu (vpravo)

 

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty

 

  •  Vlašské ořechy po namočení (vlevo), suché (vpravo)

 

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty

rychlé vegetariánské recepty bez masa veganské raw recepty namáčení semen ovesné vločky namočené

     Namáčení fazolí

     Namáčet můžete všemožné plody. Osvědčilo se mi například máčet fazole déle než přes noc. Někde jsem se dočetla, že čím déle se luštěniny máčí, tím menší způsobují plynatost. Máčela jsem je snad 6 dní (třetí den už jsem je dala do lednice a vodu však stále vyměňovala). Potom jsem z nich uvařila guláš, no a opravdu bez problémů. 🙂

 

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty (5)

 

ovesná kaše naslano ovesné vločky naslano syrové ovesné vločky namočené

Kam dál? Recept na ovesné vločky s kokosem a petrželí naslano ZDE

 

 

Další články z rubriky: