
Rádi byste zkusili víc než jen sůl a pepř, ale bojíte se experimentovat? Můžete se inspirovat tímto kořenícím návodem a posuňte své vaření na vyšší úroveň. 🙂
koření druhy jak používat koření a kořenící směsi jak se v nich vyznat
Tipy:
- S kořením nešetřete. Vezměte si příklad z cestovatelských pořadů o Indii a dávejte jej po hrstičkách.
- S kořením nečekejte až v průběhu vaření nebo až na konec. Naopak jej dejte vždy smažit na oleji (na mírném plameni) jako první věc, se kterou v hrnci začnete. Míchejte a až začne pěkně vonět a zbarvovat se, přidávejte další ingredience vašeho receptu.
- Je lepší si kupovat koření ve velkém přes internet, kde je větší výběr a vyjde levněji.
- Koření je zdravé. Například kurkuma, chilli, kmín, hořčice a zázvor urychlují metabolismus, napomáhají k pocitu sytosti a zlepšují trávení. Kmín snižuje plynatost, zázvor má protizánětlivé účinky, saturejka působí příznivě na slinivku břišní atd.
druhy koření majoránka koriandr kurkuma jalovec jak používat estragon jak vařit po indicku řecké seno pískavice
1. KORIANDR
- používá se mleté semínko i nať;
- má citrusovou vůni a nasládlou kořeněnou chuť
- zkuste při vaření osvědčenou kombinaci z asijské kuchyně: koriandr + římský kmín (kumín) + kurkuma
- použijte do omáček, polévek, ragú…čehokoliv vařeného
koření
2. KURKUMA
- mletý kořen
- mírně ostrá nahořklá chuť
- barví jídlo do žluta
- vylepší vařené brambory, luštěniny, knedlíky, rýži…
- do polévek, omáček…
3. ESTRAGON
- sušené listy
- kořeněné aroma, zvýrazňuje chuť jídel
- výčet vhodných jídel byl tak velký, tudíž jsem usoudila, že se hodí do všeho
majoránka jalovec estragon libeček kurkuma jak kořenit jak okořenit jídlo veganské recepty vegan vegetariánské recepty vaříme bez masa ochucujeme bezmasá kuchařka
4. JALOVEC
- bobule
- ostře sladká chuť, lesní aroma
- vhodný do pikantních slaných jídel – vylepšuje jejich chuť
- urychluje pocit sytosti
- dá se dobře rozkousat, ale je lepší ho rozemlít
- zažitá je kombinace: jalovec + pepř + bobkový list
5. MAJORÁNKA
- používá se nať
- chutí se podobá oreganu a tymiánu
- v jídlech mívá dominantní chuť
- používá se na pizzu, chuťově zpestřuje brambory, saláty, polévky, omáčky
- kombinace: majoránka + česnek + kmín + nové koření + tymián
6. LIBEČEK
- listy sušené či čerstvé
- po vaření chutná jako maggi, za syrova trochu jako celerová nať
- je to klasické české polévkové koření, ale hodí se i do gulášů, ragú, pomazánek, salátů…
7. SATUREJKA
- sušená či čerstvá nať
- velmi se hodí k luštěninám (prý snižuje nadýmavost), k houbám, do salátů a syrových jídel
- v polévce ani omáčce nic nezkazí…
- je součástí provensálské směsi: saturejka + rozmarýn + tymián + bazalka + majoránka / oregano + kerblík + libeček + estragon
8. PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO
- mleté semínko
- chutná po maggi
- zvýrazňuje chuť jídla
- je součástí kari směsi
- hodí se do polévek, omáček, gulášů a ragú
9. GARAM MASALA
- výtečná indická směs koření
- obsahuje: muškátový oříšek + kardamom + pepř + koriandr + hřebíček + skořice + bobkový list + kumin
- použijte do omáček, gulášů nebo ragú
jak používat koření jaké koření na vaření jaký typ koření libeček koriandr kurkuma řecké seno semeno pískavice
Zdroje:
Koření, popis a použití – Monika Zilliken
Koření pro chuť a vůni – Dagmar Lánská