Zelné buchty, též známé jako zelňáky

     Recept na toto tradiční jídlo mám z knihy Hody, půsty, masopusty. Zelné buchty se pekly hlavně na podzim u příležitosti posvíceních, čili oslav konce hospodářského roku. Posvícení se konala od svatého Václava až do svaté Kateřiny (25. listopadu). Podávala se například tradiční pečená husa a k pečínce bylo nutné našlapat zelí.

     Kysané zelí mělo pro tehdejší lidi velký význam. Přes zimu zajišťovalo přísun vitamínu C a kvasné bakterie pomáhaly udržovat vyváženou střevní mikroflóru. Také se podávalo na přástkách, čili na setkáních, kdy se v jedné místnosti sešlo více lidí, aby ušetřili za svíčky a společně zpracovávali len pomocí kolovratu. Kysané zelí podporovalo slinění, což bylo nutné k vytvarování vlákna z chomáče. O přástkách píšu ZDE.


 

     Z kysaného zelí se pekly tedy i zelné buchty. Recept jsem si upravila do veganské podoby:

  • na oleji dát smažit oblíbené koření, například uzenou sladkou papriku, kmín a kurkumu. Až koření začne vonět, přidat kysané zelí a chvíli smažit. Nechat zchladnout.
  • připravit si kvásek: do čtvrt litru teplého mléka (mandlového, kokosového, makového…) dát lžíci cukru a rozdrobit celé droždí. Přikrýt utěrkou a nechat 15 minut na teplém místě.
  • do velké mísy dát půl kila hladké mouky, přilít kvásek, vše propracovat a nechat 30 minut na teplém místě kynout.
  • poté přidat 2 rozšťouchané banány (místo vejce), sůl, 3 lžíce libovolného oleje, propracovat a nechat dále kynout.
  • z vykynutého těsta pak lžící vykrajujeme kousky, které na pomoučněném vále nebo v ruce tvarujeme  v placičky. Ty plníme zelím, těsto kolem něj zacelíme, vytvarujeme kouli a klademe švem dolů na pečícím papírem potažený plech.
  • buchty necháme na plechu ještě dalších 20 minut kynout. Posypeme mákem.
  • pečeme do krémova asi 15 minut na 180°C.

Je to lahůdka. 🙂


 

     Pro časopis ROOTS píšu seriál o lidových tradicích. roots-lidove-zvyky-a-obyceje-rijenZelné buchty jsou v článku o tradicích na měsíc říjen ZDE. Časopis je na odběrových místech zdarma nebo za předplatné za cenu poštovného. 🙂