Zapečená polenta

     Polenta je obecně kukuřičná kaše. Ve státech jihovýchodní Evropy se podává silně omaštěná kajmakem se sklenicí kyselého mléka. (Kajmak jsou sesbírané a uzrálé škraloupy ze svařeného plnotučného mléka. Kajmak o stáří několika dnů se podobá máslu. Zralý starší kajmak, zvláště je-li více nasolený, se podobá spíše sýru.)

     Polenta se vyrábí z kukuřičné mouky, vody a soli. Takto připravenou polentu lze koupit v obchodě jako instantní a z té je také tento recept.


 

  • předehřát troubu veganské recepty
  • ve velkém hrnci smažit na oleji cibule (použila jsem opět kokosový olej)
  • po chvíli přihodit koření – uvolní tak více chutí : řecké seno, koriandr, mletý zázvor, chilli, kmín, petržel, pepřZapečená polenta
  • cibule zesklovatí přidat nakrájenou papriku na lečo
  • vše po chvíli zalít 2 litry horké vody
  • do toho sůl a přidala jsem i jedlou sodu a čerstvý libeček
  • pomalu za stálého míchání přisypávat 500 g instantní polenty
  • 5 minut vařit
  • směs vylít do pekáčů, posypat slunečnicí a zapékat asi 15 minut
  • poté nechat vychladnout

 

Výsledek: Delikatesní. Ve finále to chutnalo jako vaječná omeleta. 🙂

zapečená polenta

Jedli to i psi:

zapečená polenta