Veganství – moje nejlepší životní rozhodnutí

veganství

     Co mě přivedlo k veganství – počátky

     1. Měla jsem už od dětství hezké vztahy se zvířaty

     Bydleli jsme na vesnici a máma nás jimi neustále obklopovala. Chovali jsme několik vietnamských prasat, jerseyskou krávu, několik slepic, 2 koně, stádečko koz a samozřejmě psy a kočky. Žádné z těch „užitkových“ zvířat jsme ale nikdy nezabili. Byli to spíš domácí mazlíčci, žili dlouho a umírali většinou přirozenou smrtí, takže jsem se s nimi naučila komunikovat a kamarádit. Třeba jsem si vypěstovala superschopnost být nenucený a zbožňovaný vůdce psí-vlčí smečky (dvou československých vlčáků a dalších různých psů od příbuzných, kteří třeba přijeli na návštěvu). Nebo komunikace s koněm je podobná jako s hipogryfem z Harryho Pottera – člověk by se měl chovat uctivě, nedělat rychlé pohyby, přistoupit ke koni nejprve zepředu a několikrát mu fouknout do nozder, což je něco jako pozdrav nebo seznámení.

veganství veganství proč vegan proč jsem vegan veganka příběh veganky důvody etické

hubená mrcha

     2. Maso nebylo moje oblíbené jídlo

     Mým oblíbeným jídlem (v dětství) byla čokoláda, kakao, sušenky a sladkosti. Také jsem se štítila chrupavek, šlach a morků. Asi mi moc připomínaly, že to není anonymní kus masa, ale že to bylo předtím vlastně zvíře.

 

     3. Na střední jsem se začala zajímat o zdravou výživu

     Četla jsem různé knihy, až jsem jednou v knihovně narazila na Hubenou mrchu, kterou napsaly dvě bývalé modelky a nyní fitness trenérky. To bylo něco pro mě, protože jsem byla už od dětství zpracovávaná CosmoGirl a Cosmopolitanem a chtěla jsem mít postavu jak holka z reklamy na oblečení. Nebyla to však tuctová knížka o výživě. Ač na to nevypadala, skrývala fatální poselství. Modelky vysvětlují, že maso z velkochovu není zdravá ani etická záležitost a že je vlastně nejlepší být vegan, protože se pak líp udržuje hezká postava a jako bonus i čisté svědomí, protože se nepodílíme na utrpení. 

 

     4. Odhalení reality

     Předtím jsem věděla, co se děje ve zvířecích koncentrácích ale kvůli výchově a celkově trendům ve společnosti mě ani nenapadlo, že to jde i jinak. Doma se třeba říkalo Achjo, chudáčci zvířata…jenže co jinýho jíst? Maso se jíst musí…“ A v televizi běželo „Naše kravičky se prohánějí po loukách a radostně rozdávají své maso a mléko. Dejte si svojí denní dávku mléka, abyste měli zdravé kosti.“ „Dejte si maso na gril, je tak dobré!“ „…s majonézou Hellman’s!“

     Dlouho jsem o těchto věcech přemýšlela, četla a dívala se na necenzurovaná videa z velkochovů. Vadilo mi, že zvířata musí žít v klecích a umírat na jatkách. A taky jsem se dozvěděla, že maso není výživově nenahraditelné, jak to tvrdí společnost, zdravotnictví a média.

 

     Vegetariánství

     Tak jsem se v březnu 2012 stala vegetariánkou. A byl to celkem zlom ve stravování, protože jsem se musela naučit vařit recepty bez masa. Začala jsem mnohem víc používat luštěniny, obiloviny a další druhy semínek.

     A hlavně jsem objevila indický způsob vaření, kde se používá hodně koření, které se nejdřív osmaží, aby plně rozvinulo své chutě. (V Indii je podle wikipedie 29% – 40% populace vegetariánů a veganů. O druhé místo se děli Brazílie, Thajsko, Británie a Švýcarsko se 14%). Maso mi vůbec nechybělo. Ani jeho chuť, protože tu dokáže imitovat sojová omáčka, koření pískavice nebo estragon.

 

     Veganství

místo vejce banán, místo mléka jížku     Od vegetariánství je to k veganství jen krůček. Trvalo mi necelé dva roky přijít na to, že pro získání mlíka a vajíček se taky musí zvířata zotročovat a ždímat. A že je to pro ně snad ještě hroznější, než je zabíjet, protože takhle jsou nucena v tom pekle žít, dokud bude co ždímat a pak půjdou na ta jatka stejně.

     Přechod na veganství už nebyl tak těžký. Stačilo prostě do omáček, pro krémovost, dávat místo smetany jížku a třeba místo vejce, do nějakého těsta, dát banán. Mlíko si občas koupit třeba sojové nebo rýžové a místo sýra si dát třeba lahůdkové tofu, avokádo nebo hořčici.

     Veganství ani není drahé, jak si spousta lidí myslí. Myslím, že výdaje jsou stejné jako u všežravce. Spousta těch nejlevnějších potravin je veganských: chleba, mouka, luštěniny, zelenina, ovoce, brambory, voda…

     Pokud byste se chtěli podívat, co vařím, je tu v menu rubrika VEGANSKÉ RECEPTY. 🙂

 

  • Pokud byste se chtěli o problematice veganství dozvědět více, doporučuji tato dvě videa. To první je veselé a představuje, jak je veganství snadné. Ale to s hamburgrem je zdrcující, bořící dosavadní povědomí o zdravém a přirozeném stravování, který nám předkládá televize a jiná komerční média…

 

 

Další články z rubriky: