Veganská smaženice: bedly s cuketou

bedly s cuketou / veganská smaženice / veganské recepty

     Šla jsem houbařit. V houbách se moc nevyznám, tak jsem kromě známých druhů sbírala i houby, o kterých nic nevím. Níže jsem se je pokusila určit. Pokud by bylo určeno špatně, neváhejte napsat. Děkuji 🙂

     Houby a zdraví

     (Jedlé) houby bychom měli jíst hojně – jsou pro naše tělo a zdraví velmi prospěšné. Syrové houby jsou dietní: obsahují mnoho vody a jen velmi málo kalorií. Díky draslíku pomáhají ke snížení krevního tlaku. Obsahují vitamíny, především B2 (riboflavin) a B3 (niacin), které snižují hladinu cholesterolu. Další užitečné látky jsou vitamín E a selen, které omezují propuknutí rakoviny prostaty. Též je přítomno velké množství vlákniny a polysacharidu chitinu, které oboje čistí střevo.


 

     Recept: smažené bedly s cuketou

  • připravte si široký hrnec nebo pánev
  • nakrájejte 2 – 3 cibule a osmažte je na libovolném oleji dozlatovabedly s cuketou / smazenice / veganské recepty
  • přidejte 2 nakrájené bedly a 6 stroužků česneku
  • přidejte též nakrájenou cuketu
  • a vše okořeňte: lžičku sušené petrželové natě, lžičku sušeného zázvoru, půl lžičky kurkumy, lžičku kmínu, lžičku majoránky, půl lžičky mletých semen koriandru
  • osolte
  • smažte (nebo pod pokličkou duste) do změknutí cukety – cca 10 minut

 

  • na talíři si můžete jídlo dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a glutamátu a omastit olejem z pražených sezamových semen
  • chléb byl kupovaný 🙂

 

bedly s cuketou a výhled na horu Panna / veganské recepty / Haslice, Homole u Panny

 

 

Nyní neznáme houby:houby praktický průvodce

  • Určovala jsem podle knihy Houby: Praktický průvodce… a podle klíče na naturfoto.cz

lesní houby

 

Třepenitka svazčitá

místo: odumřelé dřevo
popis: zespodu zelenavě žluté lupeny
chuť: velice hořká; NEJEDLÁ

třepenitka svazčitá

 

 

Štítovka černolemá

místo: pařez
popis: tupý hrbol uprostřed klobouku, třeň tmavohnědě vláknitý
chuť: JEDLÁ houba

štítovka černolemá

 

Holubinka zprohýbaná

místo: okraj smíšeného lesu
popis: klobouk prohloubený, zprohýbaný
chuť: NEJEDLÁ houba

holubinka zprohýbaná

 

veganské recepty veganské recepty z hub

Helmovka ředkvičková

místo: okraj lesu
popis: na okrajích klobouku by měly prosvítat lupeny, narůžovělá barva
chuť: ředkvičkovitá, JEDOVATÁ houba s opojnými účinky

helmovka ředkvičkovitá

Další články z rubriky: