Veganská čína s tofu a rýží: uvařeno bez použití oleje

čína s rýží, veganské recepty

     Recept obsahuje tučné kokosové mléko, mořské řasy a miso pastu. Miso je výživné čínsko-japonské ochucovadlo z několik měsíců fermentovaných sojových bobů.


veganské recepty veganské recepty veganská čína veganská čína veganská jídla 

Recept: veganská čína

  • 500g bílé rýžekokosové mléko z Kauflandu
  • 3 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • libovolné chilli papričky
  • kousek zázvoru
  • 350g mražené směsi zeleniny na čínu
  • 200g mražených žampionů
  • 1 – 2 balení tofu naturalMiso, tahini a mořské řasy
  • plechovka kokosového mléka
  • bramborový škrob
  • pasta miso
  • 20g mořských řas Laminaria japonica
  • koření: sladká paprika, muškátový květ, řecké seno mleté, kmín mletý, pepř mletý, bobkový list mletý, skořice, kurkuma

 

Postup:

     Omáčka veganská čína

  • Připravte si řasy: zalijte je teplou vodou a nechte asi půl hodiny nasát. Potom je ještě několikrát propláchněte.
  • Nakrájejte si na drobno cibule, česnek, zázvor a chilli papričky.
  • Připravte si velký hrnec a vařič nastavte na mírný plamen.
  • Řádně protřepejte plechovku kokosového mléka a polovinu obsahu vlijte do hrnce. Do mléka přidejte koření: lžíci sladké papriky, lžíci kurkumy, lžičku muškátového květu, lžičku kmínu, lžičku řeckého sena, půl lžičky mletého bobkového listu, dvě špetky pepře, špetku skořice. Koření v mléce smažte asi 4 minuty. Občas zamíchejte.
  • Ke koření přidejte ¾ množství cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček, které jste si nakrájeli a smažte asi 7 minut.
  • Přidejte 3 litry vroucí vody, směs na čínu a žampióny. Vše vařte asi 10 minut.
  • Do hrnku dejte 1,5 lžíce bramborového škrobu, rozmíchejte jej v teplé vodě a vlijte do hrnce. Stále vařte.
  • Přidejte na kostky nakrájené tofu, vyždímané mořské řasy a trošku soli. Vařte ještě asi 7 minut a pak sporák vypněte.
  • V hrnku s teplou vodou si rozmíchejte lžíci miso pasty a vlijte ji do již nevařící se omáčky. Přiklopte hrnec pokličkou a mezitím, co necháte omáčku odstát, si připravte rýži.

 

     Rýže

  • Rýži si klidně den předem namočte a několikrát ji propláchněte.
  • Do hrnce dejte 3 díly vroucí vody na 1 díl rýže a přivádějte k varu.
  • Do rýže přidejte zbytek kokosového mléka a zbytek nakrájené cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček. Posolte.
  • Vařte asi 8 minut. Poté sundejte z vařiče, přiklopte pokličkou a nechte ještě asi 15 minut odstát.

 

  • Na talíři smíchejte rýži s omáčkou. Dle chuti pokapejte světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.
  • Wèidào hào – dobrou chuť čínsky.

 



Výsledek: veganská čína

  • Řasy byly při proplachování dost cítit, ale na chuti jídla se to nepropsalo.

  • Bylo to dobré a velmi výživné. Bez oleje jistě i snáze stravitelné. 🙂

 

veganská čína / veganské recepty

 

Další články z rubriky: