Rolnická placka se zelím a hořčicí

     Experiment z prostých a levných ingrediencí: mouka, pšeničné vločky, lněné semínko a mák. Takovou placku si jistě ve středověku pekla kdejaká chudá rolnice.

     Zrna a semínka jsem podle principů namáčení a klíčení nechala přes noc nabobtnat. Je možné, že nabobtnáním se v mouce a vločkách sníží obsah lepku, enzymových inhibitorů a kyseliny fytové, což nám může pomoci při trávení a zásobit nás živinami, které by nám bez aktivace zrna unikly.

     Nepoužila jsem žádné droždí ani kvásek. (Státní svátek, všude bylo zavřeno.)

     Placka byla docela chutná. Voněla hezky makově. S nějakou individuální úpravou by jistě chutnala každému.

     Zkusila jsem placku jíst po americku s burákovým máslem a marmeládou. Bylo to dobré. Potom jsem ji zkusila po staročesku  – s hořčicí a kyselým zelím, což chutí dost připomínalo hodně houskový karbanátek.


 

     Recept na placku:

Placka je velmi pevná, skoro jako nějaká rohož.
  • 500 g hladké mouky
  • 500 g pšeničných vloček
  • velkou hrst lněných semínek
  • velkou hrst máku
  • tři velké špetky soli
  • voda

 

     Postup:

     Rozmíchejte mouku, lněné semínko a mák ve vodě a nechte přes noc (nejlépe 24 hodin) nabobtnat. To samé proveďte s vločkami – několikrát je propláchněte a nechte je bobtnat.

     Druhý den z vloček slijte vodu a trochu je přes síto vyždímejte.

     Do směsi s moukou přidejte ještě sůl a všechno (vločky s moukou) smíchejte dohromady.

     Vyložte si plechy pečícím papírem a vlijte na ně směs. Já jsem zvolila jeden malý, asi tak A4 plech, a druhý standardně velký.

     Pečte na 150°C asi 20 minut. Během pečení kontrolujte, otočte plechy, propíchněte placku. Hotová by neměla být uprostřed mazlavá.

     Placku můžete ke konci zkusit otočit, sloupnout z ní papír a ještě chvíli propékat.

     Servírovat můžete nasladko i naslano.

 

Doporučený způsob servírování

Další články z rubriky: