Jahelná kaše se lněným semínkem na kari

jahly-vegan-jahelna-kase-veganske-recepty-jahly-kase-naslano

Jáhly neboli proso se dříve v lidové kuchyni jedly hojně.

  • Neobsahují lepek. Jsou bohaté na minerály (železo, vápník, fosfor, hořčík, kyselina křemičitá), vitamíny (B1, B2 a niacin), kyselinu linolovou a nenasycené mastné kyseliny.
  • Dají se připravit na sladko (např. ve formě jahelné buchty, jahelníku) i na slano.

 

jahly-proso-sete
Proso seté

 


proso jáhly jahelná kaše recepty z jahel veganské recepty jahelná kaše kaše z jahel jáhly jáhlová kaše veganský oběd bez lepku bezlepkový
Ingredience: jahelná kaše

  • 500 g jáhel
  • 50 g lněných semínek
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kousek zázvoru 
  • koření: lžíce kari koření, lžíce sušené petrželové natě
  • 500 ml rajského pyré
  • sůl
  • libovolný olej

 

Postup: jahelná kaše

  • Jáhly a lněné semínko několikrát propláchněte a namočte přes noc do vody.
    V den vaření znovu propláchněte a slijte vodu.


  • Do velkého hrnce dejte 4 lžíce oleje, nakrájenou cibuli, česnek a zázvor a smažte na střední plamen do zesklovatění cibule.
  • Ztlumte plamen na minimum a přidejte koření.
    Za občasného míchání smažte asi 3 minuty.
  • Přidejte rajské pyré, jáhly a lněná semínka.
  • Vše zalijte dvěma litry vroucí vody, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut.
  • Vypněte vařič, zamíchejte a nechte pod pokličkou odstát.
  • Podávejte ideálně s libovolnou syrovou zeleninou.
veganské recepty vegan kaše bezmasá jídla bezmasé recepty vaříme bez masa co jí vegani veganská strava
  • Intenzivnější chuti, podobající se masu, se dá docílit sójovou omáčkou.
    Nejlepší jsou podle mě ty bez cukru a bez glutamátu s co nejvyšším obsahem sójových bobů. 

 

jahly-vegan-jahelna-kase-veganske-recepty-jahly-kase-naslano
Já používám tuto sójovou omáčku – Pearl River Bridge Superior Light

Další články z rubriky: