Postní a pro někoho i běžné jídlo – pučálka

 

     V české historii se tento prostý levný pokrm z naklíčeného hrachu uchytil jako postní. Jedl se tedy po období hýření a hostin, aby se šetřilo zásobami, které měly vydržet třeba až do příští sklizně. Pučálka se jedla například v postním období adventu, kterému předcházela labužnická podzimní posvícení. Po Třech králích se odříkání opět na nějaký čas uvolnilo a hodovalo se až do Popeleční středy, která se vypočítává 40 dní před prvním jarním úplňkem. Po této středě následuje onen 40 denní půst za ukřižovaného křesťanského mesiáše.

     Pučálka bývala velmi populární. V období po masopustu se v některých oblastech podávala v hospodách a na ulicích ji jako pečené kaštany prodávaly báby pučálnice.

 

     Recept je jednoduchý:

     Vezmete celý neloupaný nepůlený hrách a namočíte ho na 24 hodin do vody. Poté několikrát propláchněte, vodu slijete a hrách rozprostřete do nádoby vhodné pro jeho klíčení. Osvědčil se mi plastový tác s víkem. Hrách umístěte na tmavé vlažné místo. Pokud možno, hrách 1 – několikrát denně propláchněte. Asi po 4 dnech, kdy jsou klíčky asi centimetrové, je hotovo. 

 

 

     Naklíčený hrách můžete jíst syrový nebo ho dále zpracovat. Můžete ho upéct na pekáči nebo na plechu. Solený či nasladko s rozinkami a křížalami. Na tuku nebo na sucho. Doporučuje se opékat zprudka 3 – 5 minut.

 

 

     Na těchto fotkách je varianta opékání na plechu, na sucho, posolený. Opékala jsem však asi 40 minut. Je to dobrůtka. 🙂

 

Další články z rubriky: