Pórková polévka s bramborami a chilli papričkami

pórková polévka / veganské recepty

     Pórková polévka – klasika české kuchyně

     Výživová zajímavost

     Pozor, pórek obsahuje oligosacharid inulin, který se osvědčil jako účinné prebiotikum. Prebiotikum je nestravitelná složka potravy, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a přispívá tak ke zdraví konzumenta.

     Velký podíl inulinu se dále nachází v kořenu čekanky, hlízách topinambury, hlízách jakonu, česneku a v cibuli.


 

Recept:

 

 

 

Postup:

  • pórek umýt a nakrájet
  • ve velkém hrnci smažit ve spoustě oleje koření: majoránka, kurkuma, paprika, zázvor, kmín, petržel, pepř, řecké seno
  • po chvíli přidat nakrájený česnek a pórek a smažit dokud se neusmaží
  • přilít trochu vývaru z brambor, vše zasypat hladkou moukou (jížka) a smažit
  • po chvíli dolít vývar a přidat ještě další vodu
  • přivést k varu
  • přihodit brambory
  • osolit nebo osojovkovat 
  • chvíli vařit, vypnout a nechat odstát

 

pórková polévka / veganské recepty

Další články z rubriky: