Polévka z cuket a ječných krup

cuketová polévka s kroupami / veganské recepty / polévka z cuket

     Pokud máte úrodu cuket nebo jste je koupili levně v obchodě, zkuste z nich připravit takovouto lehce povařenou a chutnou polévku.


 

     Recept: polévka z cuket polévka z cuket polévka z cuket

  • namočte si přes noc (nebo i déle) 500g ječných krup a druhý den je 10 minut vařte v osolené vodě. Na 1 díl krup na 4 díly vody.
  • zvlášť si přes noc namočte i 1 – 2 hrsti lněného semínka, které pak rozmixujete v polévce. Je dobré na klouby.
    ječné kroupy polévka z cuket cuketová polévka veganské recepty
  • vezměte velký hrnec na polévku, přidejte třeba 1 – 2 lžíce oleje (podle toho, jak to chcete mastné)
  • nastavte vařič na mírný plamen a osmažte koření: lžíci kari, lžičku majoránky, půl lžičky saturejky, lžičku estragonu, lžičku kmínu)
  • až koření ztmavne a začne vonět, přihoďte nahrubo nakrájené 3 – 4 cukety, půl palice česneku a 3 cibule
  • chvíli smažte, pak zalijte 3 – 4 litry vroucí vody, přidejte sůl i nabobtnalé lněné semínko a přiveďte k varu
  • vařte jen chviličku, třeba 2 minuty, vypněte vařič a vše rozmixujte tyčovým mixérem
  • do rozmixované polévky dejte uvařené kroupy (můžete i s vodou) a znovu přiveďte k varu, aby se propojily chutě

    světlá sojová omáčka a sezamový olej
    Jídlo si můžete dochutit světlou sojovou omáčkou bez cukru a olejem z praženého sezamu
  • vařte zas asi jen 2 minuty, pak vypněte vařič a nechte pod pokličkou odstát nebo vychladnout na konzumovatelnou teplotu

 

    Díky tomu, že se zelenina vařila jen krátce, chutnala polévka pěkně svěže a zachovala si jistě mnoho nepoškozených vitamínů. 🙂

cuketová polévka cuketová polévka 

 

Další články z rubriky: