Pokus o bulharskou Banicu

…což má být slaný závin z tenkého listového těsta.


 

     Cestopis Na cestě po Jižní Dobrudže ZDE. Ve 20:45 peče bulharská paní tradiční banicu. Našla jsem si tento recept a trochu si ho upravila:

  • 500 g celozrnné žitné a pšeničné mouky
  • 4 lžíce oleje veganské recepty
  • 300 ml teplé vody
  • 2 lžíce octa
  • sůl

Příprava těsta na banicu

 

 

  • uhníst těsto, nechat ho uležet, poté vyváletbanica
  • nacpat přísadami (zelené olivy, pórek, nacucaná chia semínka)
  • srolovat jako v cestopisu
  • potřít olejem, posypat lnem
  • péct v troubě 20 minut na 200°C

 

Výsledek: Moc se to nepovedlo, těsto bylo příliš silné a hutné, náplně málo. Nechtěla jsem použít listové těsto z obchodu ani bílou mouku. Ale toto je zase zdravější varianta, takže to sním – nejspíš jako přísadu k zítřejšímu fazolovému guláši. 🙂

Banica