Ovesné vločky se semínky a okurkou na slano

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty

Nevařená ovesná kaše


 

Ingredience:

  • tři lžíce celých (ne drcených) ovesných vloček
  • lžička lněných semínek
  • lžička mandlí
  • lžička slunečnicových semínek
  • salátová okurka
  • sójová omáčka

 

Postup:

  • Namočte přes noc (nebo i na 24 hodin) ovesné vločky a vodu během procesu několikrát vyměňte.
  • Zvlášť si v miskách namočte přes noc (i déle) len, mandle a slunečnice.
  • V den konzumace vločky a semínka naposledy propláchněte, pokud to jde, a vločky nechte plavat ve vodě. Záleží na vás, kolik vody si necháte.
  • Přidejte nakrájenou salátovou okurku a sójovou omáčku bez cukru a glutamátu.
  • Hodí se přidat i nakrájenou chilli papričku nebo dochutit olejem z praženého sezamu.

 

sojová omáčka bez cukru a bez glutamátu, olej z pražených sezamových semínek
Vlevo sójová omáčka Pearl River Bridge Superior Light, vpravo olej s pražených sezamových semínek.
veganské recepty veganské recepty klíčení namáčení

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty

 

 

Namáčení semen a ořechů

  • Semínka, ořechy a zrna jsou po namočení snáze stravitelná. Namáčením se aktivují vitamíny a enzymy, které klíček použije na svůj růst. Namočení odbourává látky, které za sucha semeno blokují ve vyklíčení a v našem těle prý blokují vstřebávání minerálů. 

 

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty
Vlevo mandle namočená, vpravo v suchém stavu

 

 

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty
 Vlevo vlašské ořechy po namočení, ale asi jen hodinu, vpravo suché
rychlé vegetariánské recepty bez masa veganské raw recepty namáčení semen ovesné vločky namočené

Namáčení luštěnin

  • Osvědčilo se mi máčet luštěniny déle než přes noc. Někde jsem se dočetla, že čím déle se luštěniny máčí, tím menší způsobují plynatost a myslím, že to funguje. Máčela jsem je jednou snad 6 dní, protože jsem vaření pořád odkládala. Třetí den už jsem je dala do lednice, ale vodu jsem každý den vyměňovala. 

 

ovesna-kase-naslano-ovesne-vlocky-raw-namaceni-orechu-semen-veganske-recepty (5)
Namáčení a klíčení zrn

ovesná kaše naslano ovesné vločky naslano syrové ovesné vločky namočené

Další články z rubriky: