Ovesná kaše se semínky a okurkou na slano

ovesné vločky na slano / veganské recepty, raw

    Kombinaci ovesné vločky – mléko – nebo kakao – zná každý. Na slano je ale taky dobrá. Chutná pak jako svěží syrová polévka. 🙂


veganské recepty veganské recepty klíčení namáčení ovesné vločky na slano ovesné vločky na slano

     Ovesná kaše – jídlo chudých rolníků ovesné vločky na slano

     Ovesná kaše může být velmi rychlé a výživné jídlo. Oves sice nemá takovou výnosnost jako pšenice, zato je pro nás zdravější. Oves má totiž mnohem nižší obsah lepku, než jiné běžné obiloviny. A dá se jíst v syrové podobě.

     Recept ovesné vločky na slano

  • Namočte přes noc (nebo i déle) ovesné vločky a vodu během procesu několikrát vyměňte.
  • Zvlášť si v miskách namočte přes noc i len, mandle a slunečnice.
  • Před konzumací vločky a semínka naposledy propláchněte a vločky nechte plavat ve vodě. Záleží na vás, kolik vody si necháte.
    sojová omáčka bez cukru a bez glutamátu, olej z pražených sezamových semínek
  • Ráno přidejte nakrájenou salátovou okurku a sojovou omáčku bez cukru a glutamátu.
  • Můžete přidat i kus nakrájené chilli papričky – rozproudí krev a vyplaví endogenní morfiny.
  • Pokud byste chtěli jídlo kaloričtější, můžete dochutit olejem z praženého sezamu.

 

  •      Takto vypadá například mandle namočená (vlevo) a v suchém stavu (vpravo). ovesná kaše
mandle namočené a suché
Mandle

     

  •      Vlašské ořechy po namočení (vlevo), suché (vpravo).
vlašské ořechy namočené a suché
Vlašské ořechy

 

     Namáčení a klíčení ovesné vločky na slano

     Semínka, ořechy a zrna jsou po namočení snáze stravitelná a fazole nenadýmají. Namáčením se aktivují vitamíny a enzymy, které by klíček použil na svůj růst. Namočení odbourá látky, které by za sucha semeno blokovaly ve vyklíčení a v našem těle by blokovaly vstřebávání minerálů. 


     Namáčet můžete všemožné plody. Osvědčilo se mi například máčet fazole déle než přes noc. Máčela jsem je snad 6 dní (třetí den už jsem je dala do lednice a vodu však stále vyměňovala). Potom jsem z nich uvařila guláš, no a opravdu bez problémů. 🙂

 

 

  • Ovesná kaše s kokosem a petrželí naslano ZDE

 

ovesná kaše na slano / veganské recepty, raw

 

 

Další články z rubriky: