Mexická kakaová chilli omáčka Mole s fazolemi a rýží

     Mole je aztécky omáčka. V zásadě obsahuje oříšky, kakao, ovoce a zeleninu. Může sestávat až z 50 ingrediencí a v každém kraji se připravuje jinak. Mexičané tuto omáčku obvykle podávají s kuřecím masem, které je zabaleno v tortille. Pro Mexičany znamená mole něco jako pro Čechy svíčková.


 

  • fazole a rýži dát přes noc nabobtnat. Druhý den dát vařit na půl hodiny fazole, poté k nim přidat na 10 minut rýži.

Omáčka Mole

  • v hrnci dát na oleji smažit česnek, cibuli a chilli papričky
  • dále přidat cca čajovou lžičku kakaa, skořici, cca 3 poupata hřebíčku
  • dále nakrájené mandle nebo mandlové lupínky, rozinky
  • dále pepř, dobromysl, koriandr a sezam
  • po chvíli přidat rajský protlak a nakrájená rajčata
  • sůl
  • vařit, zasypat trochou kukuřičné polenty
  • rozmixovat tyčovým mixérem

Mexická kakaová chilli omáčka Mole s fazolemi a rýží Mexická čokoládová chilli omáčka Mole s fazolemi a rýží

Výsledek: Bylo to překvapivě dobré. Sladkopálivá rajčatová chuť s krémovou hořkostí kakaa. Otestovalo nás to 5 a všem chutnalo. 

mexická kakaová omáčka mole
Doporučený způsob servírování.