Květáková polévka s pastou tahini

kvetakova-polevka-tahini-vegan-veganske-polevky

Krémová květáková polévka s pastou tahini 


 

Ingredience:

  • 100 g celých ovesných vloček
  • celý květák
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • habanero paprička
  • koření: lžíce libečku, špetka mletého pepře, lžička sladké papriky, lžička kmínu, lžička kari, lžička mletého koriandru, lžička mletého řeckého sena (pískavice)
  • tahini
  • sůl
  • libovolný olej
  • sójová omáčka bez cukru a bez glutamátu

 

habanero
Habanero

 

Postup: květáková polévka s tahini

  • Ovesné vločky propláchněte, zalijte vodou a nechte 20 minut nasáknout.
  • Květák ořezejte od košťálu, propláchněte. Škrabkou na brambory oloupejte kus zázvoru a nasekejte. Nakrájejte si též cibule, česnek a habanero papričku, pokud použijete.
  • Do velkého hrnce dejte 5 lžic oleje, nakrájené cibule, česnek, zázvor a habanero, střední plamen a smažte do zesklovatění cibule. 
  • Ztlumte plamen na minimum, přidejte koření a smažte za občasného míchání asi 3 minuty. 
  • Přidejte nakrájený květák, ovesné vločky, 2 – 3 litry vroucí vody, 4 lžíce sójové omáčky (například shoyu nebo jakékoliv světlé bez cukru), posolte, přiveďte k varu a vařte s poklicí 15 minut.
  • Vypněte vařič, nechte trochu vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. 
  • Servírujte a přidejte lžíci tahini.

 

kvetakova-polevka-tahini-vegan-veganske-polevky
Květáková polévka s tahini

 

Co je tahini

Tahini je pasta z namletých sezamových semínek a mořské soli. Varianta z loupaných semínek je běžnější v Evropě a severní Africe, varianta z neloupaných v Asii.

 

tahini-sezam-obrazek od healthline
Tahini

 

Nejstarší zmínka o tahini je zapsána v arabské kuchařce Kitab Wasf al-Atima al-Mutadaze (česky Popis známých jídel) ze 13. století, kde je tahini uvedena jako ingredience pro pokrm hummus kasa.

Středověký hummus kasa obsahoval cizrnu, vinný ocet, olej, tahini, pepř, mátu, směs koření atraf at-tib, petržel, tymián, ořechy vlašské, lískové, pistáciové, mandle, skořici, kmín, nať koriandru, sůl, solené citróny a olivy.

 

Příprava tahini

Semínka sezamu se nejprve namočí do vody, aby nasákly. Poté se nadrtí, aby se oddělila zrna od plev. Vše se opět namočí do slané vody, otruby klesnou ke dnu a semínka zůstanou plavat na povrchu. Semínka se sesbírají, odstředí, opraží a rozemelou na pastu.

Aby tahini nezežluklo, doporučuje se skladovat v lednici.

 

Sezam indický

Jednoletá rostlina, ze které získáváme sezamová semínka, dorůstá až do výšky 2 metrů a patří do řádu hluchavkotvaré.

 

sezam-indický-obrazek od fair dinkum seeds
Sezam indický

 

Daří se jí v tropických oblastech a je odolná vůči suchu. Mezi největší světové producenty sezamu patří Tanzánie, Myanmar, Indie a Súdán. 

Sezamová semínka obsahují nejvíce oleje ze všech známých semen. Název pro sezam pochází pravděpodobně ze starověké akkadštiny, kde výraz šamaššamu znamenal olej, tekutý tuk.

veganské recepty Květáková polévka s tahini – krémová a hustá miluna veganské recepty

Další články z rubriky:

0 0 votes
Hodnocení článku
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments