Jsem veganka


   

   Počátky 

   Maso jsem nikdy zvlášť nevyhledávala. Bydleli jsme na vesnici, kde se máma obklopovala všemožnými venkovskými zvířaty (vietnamský prasata, jerseyská kráva, slepice, huculský koně, kozy…), ale žádné jsme nikdy nezabili. Byli jen na okrasu a mazlení, takže jsem se s nimi naučila komunikovat a kamarádit.hubená mrcha

     Taky mě rozčilovalo, jak mi vlákna masa zůstávají v zubech, začínala jsem mít odpor k chrupavkám, morku a šlachám a celkově už mě nebavilo ho rozžvýkávat. veganka veganka vegan veganka

     Jednou jsem v knihovně hledala knihy o zdravé výživě a narazila na Hubenou mrchu. Autorky, dvě bývalé modelky a nyní fitness trenérky, vysvětlují, že maso z velkochovu není zdravá ani etická záležitost.

     Předtím jsem věděla, co se děje ve zvířecích koncentrácích ale kvůli výchově a celkově trendům ve společnosti mě ani nenapadlo, že to jde i jinak.

     Tak jsem se v březnu 2012 stala vegetariánkou, což byl celkem zlom ve stravování, protože jsem začala objevovat všechny možné druhy obilovin, luštěnin a dochucovadel. A potom, v únoru 2014, jsem se stala i vegankou, protože koncentrák je prostě koncentrák.

 

     Veganský jídlo

     Přechod na veganství nebyl vůbec těžký, stačilo prostě do omáček pro krémovost dávat místo smetany jížku a třeba místo vejce do nějakého těsta je možné dát banán, chia nebo rozmixovaný lněný semínka.

 

místo vejce banán, místo mléka jížku

 

     Spousta lidí si myslí, že veganský jídlo musí být hnusný, ale záleží na tom, jak ho umíte připravit. Třeba takovou tu masovou šťavnatost dodá sojová omáčka nebo jiné výrobky ze sóji. Chleba je běžně veganskej…nejvíc mi ale chutná takový ten zrníčkový- slunečnicový od firmy Penam, namažu si ho třeba plnotučnou hořčicí, posypu slunečnicovýma semínkama a přidám černý olivy. A delikátně se najím, protože to jsou všechno dobroty – zvláště ty černý olivy. 

 

     Potom prostě během dne jím syrovou zeleninu – většinou teda mrkev, ovoce – většinou teda jablka…piju 100% džusy – většinou teda jeden od RELAXu, kde je mrkev, broskev a jablko. Taky piju kakao na tento způsob. A ostatně různý variace, co jsem si kdy připravila, jsem shromáždila zde

 

veganství cameron důvod

 

    Vedlejší účinky

     Na veganství je samozřejmě super, že se cítíte líp, rychleji regenerujete, a když se moc nepřežíráte, tak taky překypujete energií….ale úplně nejlepší je to, že už se nepodílíte na vykořisťování zvířat. Už nemusíte předstírat, že s konzumací masa se nedá nic dělat, že je to náš životní úděl, že již staří homo pepektus, kteří přežívali na mamutech, udali náš osud…ne.
Je to bomba. 🙂 Osvobození. Neustále naplňující a hřejivý pocit dobra.
Možná se na zvířata začnete dívat úplně jinak – třeba jako na kámoše nebo na děti, budete je více respektovat a snažit se s nimi komunikovat jejich řečí… A život prostě půjde dál…až na to, že se možná budete snažit změnit svět a stanete se aktivisty – budete psát poselství lihovkou v autobusech, vylepovat nálepky a plakáty, zanechávat ve veřejných institucích brožury nebo sdílet příspěvky na facebooku….protože máte prostě šílené nutkání zastavit to utrpení, jste jako partyzáni za 2. světový nebo Neo ve filmu Matrix…, kdy musíte ostatním říct, že jste zjistili, co se děje v koncentrácích a musíte to zastavit…

     Zde jsou videa, která zodpoví vaše případné otázky: To s dredáčem je veselý ale to s hamburgrem je fakt rozsekávající, bořící dosavadní povědomí o zdravém a přirozeném stravování, který nám předkládá televize a jiná komerční média.