Jak na koření: 9 druhů, se kterými začít

koření jak používat

     Rádi byste zkusili víc než jen sůl a pepř, ale bojíte se experimentovat? Inspirujte se tímto kořenícím návodem a posuňte své vaření na vyšší úroveň.

 


 

     Tipy:

  •      S kořením nešetřete. Vezměte si příklad z cestovatelských pořadů o Indii a dávejte jej po hrstičkách.
  •      S kořením nečekejte až v průběhu vaření nebo až na konec. Naopak jej dejte vždy smažit na oleji (na mírném plameni) jako první věc, se kterou v hrnci začnete. Míchejte a až začne pěkně vonět a zbarvovat se, přidávejte další ingredience vašeho receptu.
  •      Je lepší si kupovat koření ve velkém přes internet, kde je větší výběr a vyjde levněji. 
  •      Koření je zdravé. Například kurkuma, chilli, kmín, hořčice a zázvor urychlují metabolismus, napomáhají k pocitu sytosti a zlepšují trávení. Kmín snižuje plynatost, zázvor má protizánětlivé účinky, saturejka působí příznivě na slinivku břišní atd.

druhy koření majoránka koriandr kurkuma jalovec jak používat estragon jak vařit po indicku řecké seno pískavice

1. KORIANDR         

  • používá se mleté semínko i nať;
  • má citrusovou vůni a nasládlou kořeněnou chuť
  • zkuste při vaření osvědčenou kombinaci z asijské kuchyně: koriandr + římský kmín (kumín) + kurkuma
  • použijte do omáček, polévek, ragú…čehokoliv vařeného

Koriandr koření

koření

2. KURKUMA

  • mletý kořen
  • mírně ostrá nahořklá chuť
  • barví jídlo do žluta
  • vylepší vařené brambory, luštěniny, knedlíky, rýži…
  • do polévek, omáček…

Kurkuma koření

3. ESTRAGON

  • sušené listy
  • kořeněné aroma, zvýrazňuje chuť jídel
  • výčet vhodných jídel byl tak velký, tudíž jsem usoudila, že se hodí do všeho

Estragon koření

 

4. JALOVEC

  • bobule
  • ostře sladká chuť, lesní aroma
  • vhodný do pikantních slaných jídel – vylepšuje jejich chuť
  • urychluje pocit sytosti
  • dá se dobře rozkousat, ale je lepší ho rozemlít
  • zažitá je kombinace: jalovec + pepř + bobkový list

jalovec koření

 

5. MAJORÁNKA

  • používá se nať
  • chutí se podobá oreganu a tymiánu
  • v jídlech mívá dominantní chuť
  • používá se na pizzu, chuťově zpestřuje brambory, saláty, polévky, omáčky
  • kombinace: majoránka + česnek + kmín + nové koření + tymián

Majoránka koření

 

6. LIBEČEK

  • listy sušené či čerstvé
  • po vaření chutná jako maggi, za syrova trochu jako celerová nať
  • je to klasické české polévkové koření, ale hodí se i do gulášů, ragú, pomazánek, salátů…

libeček koření

 

7. SATUREJKA

  • sušená či čerstvá nať
  • velmi se hodí k luštěninám (prý snižuje nadýmavost), k houbám, do salátů a syrových jídel
  • v polévce ani omáčce nic nezkazí…
  • je součástí provensálské směsi: saturejka + rozmarýn + tymián + bazalka + majoránka / oregano + kerblík + libeček + estragon

saturejka koření

 

8. PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO

  • mleté semínko
  • chutná po maggi
  • zvýrazňuje chuť jídla
  • je součástí kari směsi
  • hodí se do polévek, omáček, gulášů a ragú

koření pískavice řecké seno semeno mleté

 

 

9. GARAM MASALA

  • výtečná indická směs koření
  • obsahuje: muškátový oříšek + kardamom + pepř + koriandr + hřebíček + skořice + bobkový list + kumin
  • použijte do omáček, gulášů nebo ragú

koření garam-masala

 

Zdroje:
Koření, popis a použití – Monika Zilliken
Koření pro chuť a vůni – Dagmar Lánská

A jaké je vaše oblíbené koření? Nebo máte nějaké speciální rodinné postupy? Inspirujte… 🙂

Další články z rubriky: