Indický dhal

indický daal / dhall / veganské recepty

     Dal, daal nebo dhal je velmi chutná indická luštěninová příloha. Dá se však použít i jako samostatné jídlo typu guláše.


indický dhal daal dal luštěninová příloha indický dhal indický dhal

     Recept: indický dhal

  • 250g žlutého loupaného hrachu
  • 250g bílé rýže
  • hrst máku
  • dvě hrsti čočky
  • 3 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • kar pasta
  • hladká mouka
  • koření garam masala (tato směs se běžně připravuje z římského kmínu, černého pepře, hřebíčku, muškátového květu, koriandru, kardamomu a bobkového listu)
  • sůl, sojová omáčka

 

     Postup: indický dhal

  • dejte si přes noc (nebo i déle) namočit rýži, hrách, mák a čočku
  • druhý den slijte vodu a ve velkém hrnci (se 4 litry vroucí vody) začněte vařit nejprve hrách
  • po 10 minutách vaření hrachu přidejte čočku, po 5 minutách vaření čočky rýži a mák

 

  • v jiném menším hrnci nebo pánvi dejte na mírném plameni smažit 4 – 5 lžic oleje 

    ultra death omáčka
    Kari pasta a Ultra death chilli omáčka
  • přidejte lžíci koření garam masala 
  • ke koření po 4 minutách přihoďte nakrájenou cibuli, česnek a půl lžíce kari pasty
  • po 5 – 7 minutách posypte smaženou směs hrstí hladké mouky, rozmíchejte, vypněte vařič a ještě chvíli dosmažujte
  • vmíchejte směs do vařících se luštěnin a rýže ve chvíli, kdy jste přidali rýži
  • přidejte chilli omáčku, jestli chcete, zde použito čtvrt lžičky Ultra death
  • smíchejte, posolte a vařte 8 – 10 mnut
  • potom vypněte vařič a nechte pod pokličkou odstát

 

  • na talíři dochuťte světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu

 

indický dhal / daal / veganské recepty

Další články z rubriky: