Houbový guláš

     Včera jsem byla sbírat. Našla jsem mnoho červivých babek, ale také masivní kozák dubový a klouzek kravský + nějaké nenapadené hřiby žlutomasé. Z nich jsem uvařila kotel tohoto guláše.


Houby zdraví houbový guláš recept vegan veganské recepty

  • houby umýt, okrájet a nakrájet houby, houbový guláš (2)
  • do hrnce dát rozehřát tuk (použila jsem kokosový olej) a v něm na mírném ohni chvíli smažit koření vhodné na houby
  • koření: bobkový list, kmín, sladká paprika, majoránka, petrželová nať, sušený česnek . Dále jsem experimentovala a přidala jsem ještě libeček, pepř, řecké seno a mletý zázvor.
  • přidat nakrájený česnek, cibuli, smažit
  • po chvíli přihodit houby, smažit
  • posypat moukou a smažit. Pokud je to moc suché, podlít horkou vodou
  • vše zalít například dvěma litry horké vody (podle toho, kolik těstovin chcete přidat)
  • přivést k varu
  • přidat těstoviny (například kolínka) a sůl
  • vařit asi 8 minut a nechat pod pokličkou dojít

 

     Houby jsou výborné a velmi zdravé. Obsahují velké množství vitamínu B (s výjimkou B12 bohužel), dále selen a draslík. Podporují imunitní systém, působí jako antioxidanty, snižují hladinu cholesterolu v krvi. 
     Chápu ale, že někteří lidé mají k houbám odpor. Připadají jim třeba v puse slizké jako slimák 😀 . Takový psychický blok já mám třeba s třešněmi. I když je rozříznu a vidím, že uvnitř není žádný červ, tak je prostě nemůžu sníst, protože se strašně štítím, že jsem nějakého přehlédla a sním ho.

Pro větší vesnický efekt jsem zvolila toto polínkové zátiší...
Pro větší vesnický efekt jsem zvolila toto polínkové zátiší…

 

  • Další recept z hub, nasbíraných v této lokalitě (okolí Homole u Panny, České středohoří) ZDE