Guláš s batáty

guláš s batáty / batátový guláš / veganské recepty

Batáty jsou kořenové hlízy povijnice jedlé, tropické rostliny z čeledi svlačcovitých.

Jsou nutričně hodnotnější než brambory a obsahují velké množství železa, vitamínu A, B, C, E a vlákniny.   

Vařené batáty podle mě chutnají jako brambory křížené s dýní a jejich slupka jako kysané červené zelí. Překvapilo mě, jak byly za syrova tvrdé a těžko se krájely, ale uvařily se rychleji než normální brambory.


 

Ingredience:

  • 4 kg batátů
  • cibule
  • 6 stroužků česneku
  • paprik na lečo
  • kus zázvoru
  • libovolné chilli papričky
  • koření: půl lžíce řeckého sena (pískavice, fenugreek), půl lžíce kurkumy, půl lžíce sladké papriky, lžičku majoránky, lžíce sušené petrželové natě a půl lžíce koriandru
  • libovolný olej

 

Postup:

  • Do velkého hrnce dejte 4 – 5 lžic oleje, vařič na střední stupeň, přidejte nakrájené cibule, česnek, zázvor a smažte dozlatova cibule.
  • Ztlumte plamen na minimum, přidejte koření a smažte asi 4 minuty.
  • Přidejte nakrájené batáty, papriky na lečo a chilli papričky.
  • Vše zalijte asi 4 litry vroucí vody a vařte do změknutí batátů, asi 20 minut. 

 

  • Doporučuji dochutit světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu a ozdobit čerstvým libečkem.

 

guláš s batáty / veganské recepty

veganské recepty veganské recepty

Další články z rubriky: