Guláš s batáty

     Batáty jsou kořenové hlízy povijnice jedlé, tropické rostliny z čeledi svlačcovitých. Jsou energeticky hodnotnější než obyčejné brambory a obsahují velké množství železa, vitamínu A, B, C, E a vlákniny.   

     Vařené batáty chutnají jako bramborová dýně a jejich slupka jako kysané červené zelí. Překvapilo mě, jak byly za syrova tvrdé a těžko se krájely, ale uvařily se rychleji než normální brambory…


 

  • batáty vydrhnout, zbavit ošklivých míst, nakrájet kokosový olej
  • přidat nakrájenou cibuli, česnek, papriku na lečo
  • přidat tuk – použila jsem syrový kokosový olej
  • přidat koření: řecké seno (pískavice, fenugreek), kurkuma, sladká paprika, majoránka, petržel, koriandr, zázvor, chilli
  • sůl veganské recepty
  • zalít horkou vodou a vařit asi 20 minutguláš s batáty

 

Výsledek: moc dobré 🙂

 

 

 

Zde s jídlem pózuje pes:

...nejdřív nevěděl co je uvnitř...
Nejdřív nevěděl co je uvnitř a chtěl ochutnat…

 

guláš s batáty a pes
…pak ho ale odradila horkost toho guláše.

 

Zde je jídlo s vyhlídkou na vrch Panna, kde kdysi stál křižácký hrad, obec Homole u Panny. :

guláš s batáty a Panna