Čína s rýží

     Zvláštnosti tohoto receptu: obsahuje mořské řasy, neobsahuje olej.
     Snažím se totiž poslední dobou vařit bez oleje, protože po shlédnutí tohoto videa mám podezření, že ho tělo musí složitě odbourávat a přidává mnoho zbytečných kalorií. Mořské řasy zas obsahují výživné omega-3, omega-6 a jód.



Jak jsem postupovala při vaření:

Omáčka

  • řasy zalít horkou vodou, opláchnout a ještě jednou to saméMiso, tahini a řasa
  • ve velkém hrnci dát na slabý pramen pražit nasucho koření:
    sladkou papriku, muškátový květ, chilli, řecké seno, kmín,
    pepř, bobkový list mletý, špetku skořice, kurkumu
  • až začne koření pěkně vonět, přilít plechovku kokosového mléka, dále smažit
  • po chvíli přidat nakrájené cibule, česnek, zázvor a chilli papričky
  • po chvíli zalít trochou horké vody a směs zasypat moukou – pořádně
  • po chvíli zalít další horkou vodou, třeba litrem
  • přidat mraženou směs zeleniny na čínu a mražené krájené žampióny
  • přidat lžíci miso pasty, rozmíchat, přidat sůl
  • povařit
  • přidat nakrájené tofu a řasy
  • ještě chvíli povařit, potom vypnout vařič, přiklopit pokličkou a nechat odstát

Rýže

  • propláchnutou a předem namočenou rýži přivádět k varu
  • mezitím přidat trochu kokosového mléka z plechovky
  • přidat část nakrájené cibule, zázvoru a česneku
  • sůl
  • vařit cca 5 minut, vypnout vařič a nechat odstát

Na talíři lze dochutit nějakou sojovkou s vysokým obsahem sojových bobů a bez cukru.



Výsledek:

  • Řasy byly při proplachování dost cítit, ale na chuti jídla se to nepropsalo.
  • Dala jsem málo mouky a omáčka byla příliš řídká – mám ráda hustší. Místo mouky jsem měla asi použít škrob.
  • Bylo to dobré, velmi výživné. Bez oleje snáze stravitelné. 🙂