Buřtguláš veganský

     Jednou jsme vzpomínali, jak jsme v dětství měli rádi buřtguláš a jak nám ho drahé matky připravovaly poměrně často. Uvařila jsem ho tedy experimentálně po vegansku a vyšlo to. Výsledek opravdu chutnal téměř stoprocentně buřtgulášově a velmi výtečně.

 


 

     Ingredience na velký hrnec buřtguláše:

  • 3kg brambor
  • 4 větší cibule
  • 7 stroužků česneku
  • hrst mouky
  • koření po větších špetkách: kmín, paprika (možno použít sladkou, pálivou i grilovanou), pepř, majoránka, petrželová nať, mletá pískavice neboli řecké seno (anglicky fenugreek), mletý zázvor, mletý česnek, kurkuma
  • sůl a sojovou omáčku bez cukru a glutamátu
  • olej

 

     Postup:

  • Brambory, pokud jsou pěkné, nechte klidně ve slupce. Důkladně je omyjte, popřípadě vykrájejte ošklivější místa, nakrájejte na kostky a dejte do změknutí vařit – to jest cca 15 – 20 minut pod pokličkou. + sůl
  • Na pánvi nebo v menším rendlíku dejte v oleji na mírný plamínek smažit koření.
  • Míchejte a až začne pěkně vonět – to jest cca po 4 minutách – přidejte též nakrájené cibule a česnek.
  • Smažte do změknutí, poté posypte moukou a vytvoříte tak zahušťovací jížku. S moukou nešetřete, guláš bude pak pěkně hustý.
  • Jížku chvíli smažte. Možno podlít trochou vody z brambor. Poté všechnu směs přidejte k uvařeným bramborám. Promíchejte a nechte ještě chvíli pod pokličkou vařit. 
  • Vařit poté vypněte a nechte pod pokličkou odstát – alespoň do jedlého vychladnutí.
  • Pokud je to málo slané, servírujte pokapané sojovou omáčkou.

 

Doporučený způsob servírování: v pěkné misce, jíst stříbrnou lžící ze starožitnictví