Buřtguláš veganský alias guláš bramborový

bramborový guláš / veganské recepty

    Bramborový guláš – klasické a rychlé jídlo české kuchyně. Když přidáte buřt, máte buřtguláš. Toto je tedy veganská verze, která i bez masa chutná velmi buřtgulášově a výtečně. 🙂 

buřtguláš buřtguláš buřtguláš veganské recepty recepty z brambor rychlé veganské recepty rychlé recepty z brambor miluna mlunavenca.cz


 

     Recept: bramborový guláš

  • 3kg brambor
  • 4 větší cibule
  • 7 stroužků česneku
  • hladká mouka
  • koření: kmín, paprika (možno použít sladkou, pálivou i grilovanou), mletý pepř, majoránka, sušená petrželová nať, mletá pískavice neboli řecké seno (anglicky fenugreek), mletý zázvor, kurkuma
  • sůl
  • sojová omáčka bez cukru a glutamátu
  • libovolný olej

 

     Postup: bramborový guláš veganský 

  • Brambory, pokud jsou pěkné, nechte klidně ve slupce. Důkladně je omyjte, vykrájejte ošklivější místa, nakrájejte na kostky a dejte posolené do změknutí vařit ve velkém hrnci – to jest cca 15 – 20 minut pod pokličkou. 
  • Brambory po uvaření nechte ve vodě.
  • Na pánvi nebo v menším rendlíku dejte rozehřát na mírném plameni 4-5 lžic oleje.
  • Přidejte na olej koření: lžičku kmínu, lžičku sladké papriky, špetku mletého pepře, lžičku majoránky, půl lžíce petrželové natě, půl lžičky mleté pískavice, půl lžičky mletého zázvoru a půl lžičky kurkumy.
  • Občas zamíchejte a až začne koření pěkně vonět – to jest asi po 4 minutách – přidejte nakrájené cibule a česnek.
  • Smažte do zesklovatění cibule asi 8 minut.
  • Vytvořte si zahušťovadlo: v hrnku s teplou vodou rozmíchejte 2-3 lžíce mouky a vlijte k cibuli.
  • Obsah s moukou chvíli smažte. Možno podlít trochou vody z brambor. Poté všechnu směs přidejte k uvařeným bramborám.
  • Promíchejte a nechte ještě 10 minut pod pokličkou vše vařit. 
  • Vařit poté vypněte a nechte pod pokličkou odstát asi 15 minut.

 

  • Na talíři si pro umami chuť můžete porci dochutit například nějakou světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

 

bramborový guláš / veganské recepty
Doporučený způsob servírování: v pěkné misce, jíst stříbrnou lžící ze starožitnictví

 

  • Další jídla z brambor naleznete pod příslušným štítkem níže.
  • A guláš ze sladkých brambor batátů – ZDE  🙂

 

Další články z rubriky: