Buřtguláš veganský alias guláš bramborový

bramborový guláš / veganské recepty / miluna-venca.cz

Bramborový guláš – klasické a rychlé jídlo české kuchyně. Když přidáte buřt, máte buřtguláš. Toto je veganská verze, která i bez masa chutná velmi dobře a buřtgulášově.

buřtguláš buřtguláš buřtguláš veganské recepty recepty z brambor rychlé veganské recepty rychlé recepty z brambor miluna mlunavenca.cz


 

Recept: bramborový guláš

  • 3 kg brambor
  • 4 větší cibule
  • 7 stroužků česneku
  • hladká mouka
  • koření: kmín, paprika (možno použít sladkou, pálivou i grilovanou), mletý pepř, majoránka, sušená petrželová nať, mletá pískavice neboli řecké seno (anglicky fenugreek), mletý zázvor, kurkuma
  • sůl
  • sojová omáčka bez cukru a glutamátu
  • libovolný olej

 

Postup: bramborový guláš veganský 

  • Připravte si brambory. Pokud jsou pěkné, nechte klidně ve slupce. Důkladně je omyjte, vykrájejte ošklivější místa, nakrájejte na kostky.
  • Do velkého hrnce dejte 4-5 lžic oleje, nakrájené cibule a česnek. Smažte do zesklovatění cibule asi 8 minut.
  • Snižte plamen na minimum a přidejte koření: lžičku kmínu, lžičku sladké papriky, špetku mletého pepře, lžičku majoránky, půl lžíce petrželové natě, půl lžičky mleté pískavice, půl lžičky mletého zázvoru a půl lžičky kurkumy.
  • Míchejte a až začne koření pěkně vonět – to jest asi po 3 minutách, přidejte nakrájené brambory, zalijte vroucí vodou, posolte a vařte do změknutí, to je 15 – 20 minut pod pokličkou. 
  • Vytvořte si zahušťovadlo: v hrnku s teplou vodou rozmíchejte 2-3 lžíce mouky a vlijte k bramborám.
  • Promíchejte a nechte ještě 10 minut pod pokličkou vše vařit. 
  • Vařič vypněte a nechte pod pokličkou odstát asi ještě 15 minut.

 

  • Na talíři si pro umami chuť můžete porci dochutit například nějakou světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

 

bramborový guláš / veganské recepty

 

  • Další jídla z brambor naleznete pod příslušným štítkem níže.

Další články z rubriky:

0 0 votes
Hodnocení článku
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments