8 druhů koření do každého vaření

     Rádi byste zkusili více než jen sůl a pepř, ale bojíte se zaexperimentovat? Připravila jsem seznam koření, se kterým mám zkušenosti a používám je, s obměnami, při každém vaření.  


 

     Koření si kupuji ve velkém přes internet.
Zatím jsem využila prodejbylin.cz.
Mají široký výběr a jsou nejlevnější. veganské recepty
Při nákupu nad 1000 kč je poštovné zdarma.

 

KORIANDR         

  • mleté semínko; citrusová vůně a nasládlá kořeněná chuť
  • zkuste při vaření osvědčenou kombinaci z asijské kuchyně: koriandr + římský kmín (kumín) + kurkuma
  • použijte do omáček, polévek, ragů…čehokoliv vařeného

Koriandr

 

KURKUMA

  • mletý kořen; mírně ostrá nahořklá chuť
  • barví jídlo do žluta
  • vylepší vařené brambory, luštěniny, knedlíky, slepičí maso, rýži, vaječné pokrmy
  • do polévek, omáček…

Kurkuma

ESTRAGON

  • listy; kořeněné aroma zvýrazňuje chuť jídel
  • výčet vhodných jídel byl tak velký, tudíž jsem usoudila, že se hodí do všeho

Estragon

 

JALOVEC

  • bobule; ostře sladká chuť, lesní aroma
  • vhodný do pikantních slaných jídel – vylepšuje jejich chuť
  • urychluje pocit sytosti
  • dá se dobře rozkousat, ale lepší je ho rozemlít
  • zažitá je kombinace: jalovec + pepř + bobkový list

jalovec

 

MAJORÁNKA

  • nať; chutí se podobá oreganu a tymiánu
  • v jídlech mívá dominantní chuť
  • používá se na pizzu, chuťové zpestřuje brambory, saláty, polévky, omáčky
  • kombinace: majoránka + česnek + kmín + nové koření + tymián

Majoránka

 

LIBEČEK

  • listy; po vaření chutná jako maggi, za syrova po celerové nati
  • je to klasické české polévkové koření, ale myslím, že se hodí do všeho
  • např. do tvarohové pomazánky

libečekd

 

SATUREJKA

  • nať
  • významně se hodí k luštěninám, houbám, do salátů a syrových jídel
  • v polévce ani omáčce nic nezkazí…
  • je součástí provensálské směsi: saturejka + rozmarýn + tymián + bazalka + majoránka / oregano + kerblík + libeček + estragon

saturejkav

 

PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO

  • mleté semínko; chutná po maggi
  • zvýrazňuje chuť jídla
  • je součástí kari směsi

pískavice

 

 

GARAM MASALA

  • toto je výtečná indická směs koření
  • muškát + kardamom + pepř + koriandr + hřebíček + skořice + bobkový list + kumin

garam-masala

 

Zdroje:
Koření, popis a použití – Monika Zilliken

Koření pro chuť a vůni – Dagmar Lánská